Постинг
14.06.2011 14:08 -
Как да се предпазим от бактерията Ешерихия коли?
Бактерията Ешерихия коли е поредното нещо, което внесе смут в живота на хората по цял свят. Хигиената отново се оказва един от най-добрите начини да се предпазим r
Доста хора, особено в Германия, избраха да спрат да консумират плодове и зеленчуци, за да се предпазят от зараза с бактерията Ешерихия коли. Но дали това не е доста крайна мярка, особено в сезона на изобилието от плодове и зеленчуци и факта, че доста време източникът на заразата не беше ясен? Всеки сам решава за себе си. Но със сигурност, хигиената е нещо, което трябва да спазва всеки от нас, дори и най-смелите, които похапват от всичко и не се плашат от заразата.r
А и салатите са неизменна част от менюто на българина, особено през този сезон. Ако решите да не ги изключвате напълно от менюто си,трябва задължително да спазвате добра хигиена.r
Измивайте всички плодове и зеленчуци добре и то не само с вода – сапунът няма да им навреди. Както и масите, плотовете, приборите, до които са се допирали.r
Макар че основните заподозрени за заразата с Ешерихия коли са плодове и зеленчуци, тя може да се предава и от вода, мляко, месо. И тук не трябва да забравяме за хигиената.r
Консумирайте добре сготвено месо;r
Намалете риска от зараза в кухнята – например не дръжте сурово месо в досег с продукти, които ще консумирате;r
Мийте ръцете си винаги, когато пипнете сурово месо;r
Внимавайте за чиниите, когато приготвяте месо на скара или барбекю. За суровото и сготвеното месо трябва да използвате различни прибори – ножове, вилици, дъски за рязане, чинии;r
Пийте само пастьоризирано мляко;r
Внимавайте каква вода пиете – езерата и реките не са добър вариант, дори когато си мислите, че сте на чисто място сред природата;r
Мийте ръцете си много добре след ходене до тоалетна или смяна на памперси.r
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/way-of-life/article/6501
Доста хора, особено в Германия, избраха да спрат да консумират плодове и зеленчуци, за да се предпазят от зараза с бактерията Ешерихия коли. Но дали това не е доста крайна мярка, особено в сезона на изобилието от плодове и зеленчуци и факта, че доста време източникът на заразата не беше ясен? Всеки сам решава за себе си. Но със сигурност, хигиената е нещо, което трябва да спазва всеки от нас, дори и най-смелите, които похапват от всичко и не се плашат от заразата.r
А и салатите са неизменна част от менюто на българина, особено през този сезон. Ако решите да не ги изключвате напълно от менюто си,трябва задължително да спазвате добра хигиена.r
Измивайте всички плодове и зеленчуци добре и то не само с вода – сапунът няма да им навреди. Както и масите, плотовете, приборите, до които са се допирали.r
Макар че основните заподозрени за заразата с Ешерихия коли са плодове и зеленчуци, тя може да се предава и от вода, мляко, месо. И тук не трябва да забравяме за хигиената.r
Консумирайте добре сготвено месо;r
Намалете риска от зараза в кухнята – например не дръжте сурово месо в досег с продукти, които ще консумирате;r
Мийте ръцете си винаги, когато пипнете сурово месо;r
Внимавайте за чиниите, когато приготвяте месо на скара или барбекю. За суровото и сготвеното месо трябва да използвате различни прибори – ножове, вилици, дъски за рязане, чинии;r
Пийте само пастьоризирано мляко;r
Внимавайте каква вода пиете – езерата и реките не са добър вариант, дори когато си мислите, че сте на чисто място сред природата;r
Мийте ръцете си много добре след ходене до тоалетна или смяна на памперси.r
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/way-of-life/article/6501
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари