Постинг
01.10.2011 14:25 -
Храни за есента – част 1
Трудно е да се каже, че някои храни са подходящи само за определен сезон. Но със сигурност - има храни, от които се нуждаем винаги и сезони, в които не трябва да ги изключваме от диетата сиАстрономическата есен вече настъпи и е време да се настроим към идеята,че лятото вече е свършило и това при всички положения ще наложи някои промени в диетата ни. На пазара вече е възможно да се намери почти всичко и то по всяко време на годината. Но изборът на храни според сезона е полезно не само за здравето и джоба ни, а и за околната среда. r
Така че, не унивайте, защото сезонът на любимите Ви плодове и салати е приключил. Есента ни предлага прекрасни алтернативи – не по-малко вкусни и полезни. r
Есента е сезонът на прекрасни цветове – не само в природата, но и на сергиите по пазарите. Възползвайте се. Жълто, зелено ,оранжево…това са не само приятни цветове, но и плодове и зеленчуци пълни с фитохимикали. Не пропускайте да си похапнете от следните храни: r
1.Пащърнак (Pastinaca sativa) r
Корените му много приличат на тези на морков, но имат различен вкус и са по-светли. Макар че не съдържа толкова много Витамин А, както морковите, е богат на фибри, Витамин С, калций и желязо. Смята се, че е полезен за сърдечно-съдовата система.r
2.Ряпа и цвеклоr
Те са добър източник на Витамин С и фибри. Съдържат и сулфорафан, за който се смята, че предпазва от рак. Ряпата е богата на витамини и въглехидрати.r
Няма да сбъркаме, ако наричаме цвеклото бомба с витамини. Цвеклото и сокът от него отдавна се използват в народната медицина при най-различни проблеми със здравето – дори и левкемия. Съдържа калий, калций, фосфор,желязо, Витамин С, В1, В2 и В12.r
3.Сладки картофиr
Съдържат големи количества Витамин А, С, В2, В6 и фибри. Особено подходящи са за диабетици. Не са толкова познати у нас, колкото обикновените картофи, но вече все по-лесно се намират и си заслужава да ги опитате.r
4. Тикваr
Тиквата е нещо повече от средство за декорация на Хелоуин. Пълна е с антиоксиданти, бета-каротен. Съдържа и витамин С, Е, А и В. Семките са не по-малко полезни от самата тиква. Тиквата се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.r
Най-хубавото е, че сезонът на тези храни е основно есента. Тогава те се намират лесно, не са толкова скъпи, а ни предлагат наистина неограничени възможности за приготвянето им. r
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/7092
Така че, не унивайте, защото сезонът на любимите Ви плодове и салати е приключил. Есента ни предлага прекрасни алтернативи – не по-малко вкусни и полезни. r
Есента е сезонът на прекрасни цветове – не само в природата, но и на сергиите по пазарите. Възползвайте се. Жълто, зелено ,оранжево…това са не само приятни цветове, но и плодове и зеленчуци пълни с фитохимикали. Не пропускайте да си похапнете от следните храни: r
1.Пащърнак (Pastinaca sativa) r
Корените му много приличат на тези на морков, но имат различен вкус и са по-светли. Макар че не съдържа толкова много Витамин А, както морковите, е богат на фибри, Витамин С, калций и желязо. Смята се, че е полезен за сърдечно-съдовата система.r
2.Ряпа и цвеклоr
Те са добър източник на Витамин С и фибри. Съдържат и сулфорафан, за който се смята, че предпазва от рак. Ряпата е богата на витамини и въглехидрати.r
Няма да сбъркаме, ако наричаме цвеклото бомба с витамини. Цвеклото и сокът от него отдавна се използват в народната медицина при най-различни проблеми със здравето – дори и левкемия. Съдържа калий, калций, фосфор,желязо, Витамин С, В1, В2 и В12.r
3.Сладки картофиr
Съдържат големи количества Витамин А, С, В2, В6 и фибри. Особено подходящи са за диабетици. Не са толкова познати у нас, колкото обикновените картофи, но вече все по-лесно се намират и си заслужава да ги опитате.r
4. Тикваr
Тиквата е нещо повече от средство за декорация на Хелоуин. Пълна е с антиоксиданти, бета-каротен. Съдържа и витамин С, Е, А и В. Семките са не по-малко полезни от самата тиква. Тиквата се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.r
Най-хубавото е, че сезонът на тези храни е основно есента. Тогава те се намират лесно, не са толкова скъпи, а ни предлагат наистина неограничени възможности за приготвянето им. r
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/7092
Храни – източници на протеини, подходящи...
Храни – източници на протеини, подходящи...
Храни – източници на протеини, подходящи...
Храни – източници на протеини, подходящи...
Храни – източници на протеини, подходящи...
Проективна методика „Незавършените прика...
Онлайн каталог за българите, които се за...
Херардо Гусман клас по Старогръцки
Онлайн каталог за българите, които се за...
Херардо Гусман клас по Старогръцки
Няма коментари