Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 20:08 - Използването на добавки в храните ще става все по-безопасно
Автор: algeorg77 Категория: Други   
Прочетен: 252 Коментари: 0 Гласове:
0



Нова законодателна уредба повишава безопасността и прозрачността при използването на добавки в ЕССкоро използването на добавки в храните ще бъде още по-безопасно и по-прозрачно благодарение на два нови законодателни акта, които прие Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата на ЕК. r
„Днешният ден е особено важен за усилията ни да повишим безопасността на храните в Европейския съюз“, заяви комисарят за здравеопазването и потребителите Джон Дали. „Приемането на двата регламента за добавките ще даде по-големи възможности и на гражданите, и на промишлеността, защото всички заинтересовани вече ще могат по-лесно да установяват точно кои добавки са разрешени в различните храни“, допълни той.r
„Казано накратко — ще имаме по-добре информирани граждани и същевременно хранителна промишленост на Съюза, която разполага с необходимите инструменти, за да предлага иновативни и безопасни продукти“, посочи в заключение комисарят Дали.r
С двата регламента се създават два нови списъка. Първият се отнася до добавките в храните и ще започне да се прилага от юни 2013 г. Списъкът, който съществува и като онлайн база данни, ще позволи на потребителите, стопанските субекти в хранителната промишленост и на контролните органи лесно да установяват кои добавки са разрешени за конкретна храна.r
Вторият списък касае добавките в съставките на храните, като други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, и ще започне да се прилага 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.ПрозрачностПрозрачността ще бъде сред основните ползи от новото законодателство. Отсега нататък разрешените употреби на добавките ще бъдат изредени по категориите храни, към които могат да добавят. Комисията счита, че това е важно подобрение спрямо старите списъци, които бяха разпръснати в няколко приложения на три различни директиви. r
От новите списъци веднага става ясно, че при някои категории храни разрешените добавки са изключително малко или такива изобщо няма. Такива категории са например неароматизираното кисело мляко, маслото, компотите, макаронените изделия, обикновеният хляб, пчелният мед, водата и плодовите сокове. r
При други категории — обикновено тези, в които са храните с голяма степен на преработка — например захарните изделия, снаксовете, сосовете и ароматизираните напитки, са разрешени многобройни добавки. r
От своя страна списъкът на добавките, които могат да бъдат добавяни към други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, ще гарантира допълнително, че излагането на добавки чрез тези съставки остава ограничено.Освен че създава двата списъка, новото законодателство предвижда и:- добре дефинирани условия кога в храните могат да се използват добавки- категоризация на храните, при която добавките са изредени ясно по категории храни, към които могат да бъдат добавяни- програма за цялостна нова оценка на безопасността на всички разрешени добавки- ясни насоки и указания за заявителите на нови употреби на добавки в храните.

Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/7430



Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: algeorg77
Категория: Други
Прочетен: 465031
Постинги: 1013
Коментари: 279
Гласове: 154
Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031