Постинг
01.01.2012 16:07 -
Храни и подправки с антибиотични свойства
Природата ни е дарила с храни и подправки, които помагат за пречистването на организма и имат антибиотични свойства. Възползвайте сеr
Включването на храни и подправки с естествени антибиотични и антибактериални свойства в диетата ни може да помогне на имунната ни система да се пребори с инфекциите и бактериите.r
Много храни и подправки са известни с естествените си антибиотични и антибактериални свойства. Това не значи, че могат да ни излекуват, когато сме болни, но със сигурност ще ни бъдат полезни. Защо да не опитаме?r
1.Лук и чесънr
Тези близки роднини отдавна са известни с антибактериалните си свойства. Смятат се за полезни при всякакви здравословни проблеми – от обикновена настинка до сериозни възпаления и заболявания.r
В изследване, проведено с мишки, чесънът е тестван срещу устойчив на антибиотик щам Стафилококи. Резултатите показват, че чесънът до някъде защитава мишките от патогените и значително намалява възпалението. Това е едно от многото изследвания, които показват, че чесънът има подобни свойства. Смята се, че има и противогъбично действие.r
Полезните съставки на чесъна и лука се борят и с вредните свободни радикали в организма.r
2.Медr
Медът се е използвал от много народи по света като антибактериален агент далеч преди да се създадат синтетичните антибиотици. Антибактериалните му свойства са на голяма почит в китайската медицина. Съдържа антимикробен ензим, който освобождава водороден пероксид и възпрепятства растежа на някои бактерии.r
3.Подправкиr
Има много подправки, които притежават антибиотични свойства. Хубавото е, че сред тях има подходящи за почти всякакъв тип ястия, което още повече улеснява включването им в диетата ни. Ето и някои от тях:r
Бахар (Pimenta dioica);r
Мащерка (Thymus);r
Мента (Mentha);r
Босилек (Ocimum basilicum);r
Канела (Cinamomum);r
Див керевиз (Anthriscus cerefolium, наричан още кервел или азмацуг);r
Розмарин (Rosmarinus officinalis); r
Риган (Origanum vulgare ); r
Карамфил (Syzygium aromaticum, син. Eugenia aromaticum);r
Дафинов лист;r
Лют червен пипер;r
Майоран;r
Кимион (Cuminum cyminum);r
Кориандър (Coriandrum sativum);r
Копър (Anethum graveolens); r
Индийско орехче (Myristica); r
Кардамон (Elettaria cardamomum);r
Черен пипер (Piper nigrum);r
Джинджифил (Zingiber officinale);r
Анасон (Pimpinella anisum);r
Синап (Sinapis);r
Магданоз (Petroselinum crispum , Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) и др. r
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/7642
Включването на храни и подправки с естествени антибиотични и антибактериални свойства в диетата ни може да помогне на имунната ни система да се пребори с инфекциите и бактериите.r
Много храни и подправки са известни с естествените си антибиотични и антибактериални свойства. Това не значи, че могат да ни излекуват, когато сме болни, но със сигурност ще ни бъдат полезни. Защо да не опитаме?r
1.Лук и чесънr
Тези близки роднини отдавна са известни с антибактериалните си свойства. Смятат се за полезни при всякакви здравословни проблеми – от обикновена настинка до сериозни възпаления и заболявания.r
В изследване, проведено с мишки, чесънът е тестван срещу устойчив на антибиотик щам Стафилококи. Резултатите показват, че чесънът до някъде защитава мишките от патогените и значително намалява възпалението. Това е едно от многото изследвания, които показват, че чесънът има подобни свойства. Смята се, че има и противогъбично действие.r
Полезните съставки на чесъна и лука се борят и с вредните свободни радикали в организма.r
2.Медr
Медът се е използвал от много народи по света като антибактериален агент далеч преди да се създадат синтетичните антибиотици. Антибактериалните му свойства са на голяма почит в китайската медицина. Съдържа антимикробен ензим, който освобождава водороден пероксид и възпрепятства растежа на някои бактерии.r
3.Подправкиr
Има много подправки, които притежават антибиотични свойства. Хубавото е, че сред тях има подходящи за почти всякакъв тип ястия, което още повече улеснява включването им в диетата ни. Ето и някои от тях:r
Бахар (Pimenta dioica);r
Мащерка (Thymus);r
Мента (Mentha);r
Босилек (Ocimum basilicum);r
Канела (Cinamomum);r
Див керевиз (Anthriscus cerefolium, наричан още кервел или азмацуг);r
Розмарин (Rosmarinus officinalis); r
Риган (Origanum vulgare ); r
Карамфил (Syzygium aromaticum, син. Eugenia aromaticum);r
Дафинов лист;r
Лют червен пипер;r
Майоран;r
Кимион (Cuminum cyminum);r
Кориандър (Coriandrum sativum);r
Копър (Anethum graveolens); r
Индийско орехче (Myristica); r
Кардамон (Elettaria cardamomum);r
Черен пипер (Piper nigrum);r
Джинджифил (Zingiber officinale);r
Анасон (Pimpinella anisum);r
Синап (Sinapis);r
Магданоз (Petroselinum crispum , Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) и др. r
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/7642
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари