Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2012 16:07 - Какво знаете за подправката канела (Cinnamomum zeylanicum)?
Автор: algeorg77 Категория: Други   
Прочетен: 280 Коментари: 0 Гласове:
0



Канелата (Cinnamomum zeylanicum) е декоративно, не много високо дърво от семейство Lauraceae и една от най-прекрасните подправкиr
Канелата (Cinnamomum zeylanicum) е декоративно, не много високо дърво от семейство Lauraceae, разпространено в най-южните части на Азия. Не достига повече от 9 метра височина.r
Cinnamomum zeylanicum всъщност произхожда от югозападната част на Индия и Бирма.r
Дървото е много красиво, особено в периода на израстване на новите листа, тъй като те са ярко червени. Затова са толкова ценени и декоративните му качества. Обича влагата и слънцето и може да вирее и на много песъчливи почви.r
По-интересно е обаче, че от кората на Cinnamomum zeylanicum се приготвя подправката канела. На втората година дръвчето се подрязва, а на третата вече е готово за прибиране на реколтата от канелената кора. След изсушаването кората придобива готовност да излезе на пазара под формата на канелени пръчици.r
Канелата е една от първите подправки, излязла на пазара в древността. Моисей е един от най-големите привърженици на ароматната подправка. Той е ценял нейното положително влияние върху тялото и тонуса на човек. Тогава стойността на канелените пръчки се е доближавала до стойността на златото, слоновата кост и тамянът.r
Известно е, че китайците са използвали канела още преди 4 700 години.r
За пръв път арабите внасят в Европа дестилирано канелено масло, използвано в парфюмерийната индустрия.r
Не само кората, но и листата на Cinnamomum zeylanicum влизат в употреба. Те съдържат веществото евгенол, което се съдържа и в карамфила, за това често се използват като негов заместител. Това вещество има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, поради което и листата на канелата често се използват в медицината.r
Канелата е една от най-старите подправки в света. И до ден днешен тя се изолзва в направата на сладкиши, като подправка за чай и кафе. Не на последно място е използването на тази ценна подправка за лечение на стомашни неразположения, за повишаване на тонуса и като силен афродизиак. Тъй като канелата съдържа много антиоксиданти, тя успешно се прилага в диетите за отслабване. Канелата се използва и в ароматерапията, като облекчава нервното напрежение и увеличава способността да се съсредоточаваме.r
Знаете ли как да си приготвите канелен чай? Всъщност, е много просто. Вземете четири канелени пръчки или две чаени лъжици канела на прах. Добавете ги във вряща вода и ги оставете да врят около 10 минути. След това подсладете на вкус с мед и се насладете на изумителното действие на този чай.r


Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/7648



Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: algeorg77
Категория: Други
Прочетен: 468817
Постинги: 1013
Коментари: 279
Гласове: 154
Архив
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930