Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2012 08:56 - Розмарин - лековита билка и чудесна подправка
Автор: algeorg77 Категория: Други   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0



Включете невероятната подправка розмарин (Rosmarinus officinalis) в своята градина, домашна аптечка, козметика, меню и няма да сгрешитеr
Rosmarinus officinalis е латинското име на прекрасната подправка розмарин. Тя е полезна вечнозелена билка с толкова много приложения в кулинарията, медицината и ароматерапията, че е трудно да се определи най-важното й свойство.r
Розмаринът стимулира централната нервна система и кръвообращението, което го прави полезен за хората, страдащи от ниско кръвно налягане.r
Маслото от Rosmarinus officinalis се използва в ароматерапията за успокояване на болка след наранявания, артрит, ишиас и невралгии.r
Екстрактът от розмарин или розмаринова киселина помага за удължаване на срока на годност на кремове и лосиони, приготвени в домашни условия. Нужни са само няколко капки.r
Лековитата билка ни помага да се концентрираме и засилва паметта. Гърците например са изплитали венец от розмарин и са го поставяли на главата, за да мислят по-добре.r
Rosmarinus officinalis намира широко приложение в грижата за косата, като засилва растежа й и спира косопада. Достатъчно е да добавите екстракт от чудесната билка в своя шампоан. А няколко капки от масло от розмарин могат да се нанесат директно върху скалпа, с което ще предотвратите накъсването и изсушаването на косата.r
При менструални болки е изключително ефикасно, ако втриете масло от розмарин в коремната област.r
В кулинарията розмаринът е идеална подправка за месо, риба, зеленчукова салата, картофи, скара и дори десерти. Съчетава се с другите подправки изключително добре и придава на ястието неповторим вкус. Изключително вкусен е хлябът с ароматната билка. Представете си само как розмаринът се вписва в приготвянето на бисквити, шоколадова торта или еклери. Не можете, нали? Е, ако сте любопитни, просто опитайте. Ще Ви предложа една рецепта за горещ шоколадов пудинг с лековитата подправка розмарин, наподобяваща шоколадово суфле.r
Необходими са Ви:r
ѕ чаши захарr
1 стрък розмаринr
1 пакетче краве маслоr
ѕ чаши начупен шоколад на парченцаr
3 яйцаr
ј чаша брашноr
Предварително затваряте стръкчето розмарин в буркан със захар за час-два. Загрявате фурната на 350 градуса. Намазвате тавата, в която ще печете с малко мазнина. Смилате листата от стръкчето розмарин и захарта на ситно. Ако нямате с какво да смелите розмарина, можете и да го нарежете, но на много ситни парченца. Ако останат големи парченца розмарин по-добре ги махнете. В отделен съд разтопявате маслото и шоколада, като бъркате постоянно до получаване на еднородна смес. Разбийте яйцата и захарта с розмарина. Добавете брашното, а след това и разтопения шоколад. Сложете във фурната, като не печете много, а само толкова,че да се опече отвън, а отвътре да остане течна смес. Оставете го да изстине и сервирайте.r
Разбира се, не забравяйте, че колкото и да е полезен розмаринът, не трябва да го използвате, ако сте алергични към него.r


Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/8092



Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: algeorg77
Категория: Други
Прочетен: 454905
Постинги: 1013
Коментари: 279
Гласове: 154
Архив
Календар
«  Февруари, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728