Постинг
05.07.2011 09:21 -
Храни срещу слънчево изгаряне
Всеки знае, че за да се предпази от слънцето, трябва да го избягва в най-горещите часове и да се маже с плажно масло. Но дали не можем да се предпазим и чрез някои храни?Летните месеци са прекрасни и ни карат да желаем да се отдадем изцяло на слънцето. Това е важно, защото се нуждаем от витамин Д, а без слънце определено не можем да си го набавим. Но пък така сме застрашени от слънчево изгаряне и проблеми с кожата. За да се избегне рискът от това, не е необходимо да не се показваме на слънце въобще. Просто трябва да спазваме всеизвестните правила да не прекаляваме и да използваме необходимата козметика.r
Има и храни, които засилват способността на кожата ни да се бори с ултравиолетовите лъчи. Такива са храни, богати на антиоксиданти и фитонутриенти (хранителни вещества от растителен произход).r
Витамините С и Е, както и селенът, са известни антиоксиданти, които помагат на клетките на кожата да поддържат своята жизненост и да увеличат способността си да се борят с ултравиолетовите лъчи. Затова трябва да наблегнем на храни като чушки, броколи, папая, брюкселско зеле, ягоди, слънчогледови семки, бадеми, маслини и тъмно зелени листни зеленчуци. Богати на селен са различни видове риби като треска, скариди, риба тон, камбала, и сьомга.r
Богати на фитонутриенти са малините, боровинките, черешите. Не пренебрегвайте също портокалите и лимоните.r
Богати на антиоксиданти са зеленият чай, зехтинът, доматите и доматеният сок.
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/6595
Има и храни, които засилват способността на кожата ни да се бори с ултравиолетовите лъчи. Такива са храни, богати на антиоксиданти и фитонутриенти (хранителни вещества от растителен произход).r
Витамините С и Е, както и селенът, са известни антиоксиданти, които помагат на клетките на кожата да поддържат своята жизненост и да увеличат способността си да се борят с ултравиолетовите лъчи. Затова трябва да наблегнем на храни като чушки, броколи, папая, брюкселско зеле, ягоди, слънчогледови семки, бадеми, маслини и тъмно зелени листни зеленчуци. Богати на селен са различни видове риби като треска, скариди, риба тон, камбала, и сьомга.r
Богати на фитонутриенти са малините, боровинките, черешите. Не пренебрегвайте също портокалите и лимоните.r
Богати на антиоксиданти са зеленият чай, зехтинът, доматите и доматеният сок.
Източник: http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/6595
Няма коментари